
Uitvoeren RI&E PSA
Voorkomen is beter dan genezen
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een essentieel onderwerp bij het creeren van een gezonde en veilige werkomgeving. Wist u dat psychische klachten, na griep en verkoudheid, de meest voorkomende reden zijn voor verzuim? Daarnaast speelt psychische overbelasting een rol bij 17% van de arbeidsongevallen (NEA, 2023). De geschatte verzuimkosten door PSA bedragen gemiddeld €14.000 per medewerker (TNO, 2024).
Wat is een RI&E PSA?
PSA verwijst naar mentale en sociale druk die het werk kan veroorzaken. Middels een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) brengt u arbeidsrisico’s binnen uw organisatie in kaart. Het doel? Letsel en gezondheidsschade op de werkvloer voorkomen of beperken.
Duurzaam inzetbaar en vitaal
Door aandacht te besteden aan psychosociale risico’s, bevordert u de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van uw medewerkers en creëert u een werkklimaat waarin zij optimaal kunnen presteren. Bovendien voldoet u met een RI&E PSA aan uw wettelijke verplichtingen en de richtlijnen van de Arbeidsinspectie.
PSA-risico's in kaart brengen?
Als gecertificeerd arbeids- en organisatiedeskundige help ik u graag om PSA-risico’s in kaart te brengen en te beheersen. Ik bied praktische adviezen die bijdragen aan gezonde en plezierige arbeidsomstandigheden.
Mijn werkwijze
Bij het analyseren van PSA-risico’s focus ik op vragen als, hoe ervaren medewerkers de werkdruk binnen uw organisatie? Is er voldoende ruimte voor rust en herstel? Is er een goede balans tussen werk en privé? Hoe zijn de omgangsvormen tussen collega’s en het contact met klanten of patiënten?
Ik gebruik enquêtes, interviews en bestaande gegevens zoals medewerkerstevredenheid onderzoeken, verzuimanalyses en het arbobeleid. Het resultaat? U ontvangt een helder rapport met inzicht in de PSA-risico’s en praktische adviezen om de werkomstandigheden te verbeteren. Dit biedt u een volledig overzicht en concrete aanknopingspunten om actie te ondernemen.
Liever zelf aan de slag?
Mijn speciaal ontwikkelde vragenlijst helpt u hierbij. De vragenlijst geeft u inzicht in de belangrijkste stress- en energiebronnen binnen uw organisatie. Hierbij komen alle relevante thema’s van psychosociale arbeidsbelasting aan de orde, waaronder werkdruk, inhoud en organisatie van het werk, omgangsvormen en agressie en geweld vanuit derden zoals klanten, patiënten, leerlingen, etc.
De vragenlijst is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, Nederlandse wet- en regelgeving en de richtlijnen van de Arbeidsinspectie.
Na het invullen ontvangt u een helder rapport met resultaten. Dit rapport biedt waardevolle input voor uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E).
Meer informatie?
Heeft u vragen over werkdruk, PSA, of het uitvoeren of toetsen van een RI&E? Of zoekt u ondersteuning bij:
Het opstellen of bijwerken van uw arbo- en verzuimbeleid
Verzuimanalyses voor inzicht in verzuimoorzaken
MTO’s voor het monitoren van werkdruk en PSA
Neem dan vrijblijvend contact op via info@kwaliteitvanarbeid.nl.
Ik help u graag verder!

